АНТИ ЕЙДЖ VS. ЕЙДЖ МЕНИДЖМЪНТ

Забелязали ли сте как от всевъзможни места ни облъчват различни рекламни слогани - как трябва да изглеждаме на определена възраст, каква козметика трябва да използваме, как даден крем "заличава следите на времето" и т.н.? Доскоро не се бях замисляла, че този подход е доста агресивен и ни кара да се вглеждаме непрестанно във фините линии и бръчките, вместо да коригираме причината за появата им.

ДА СЕ ЧУВСТВАШ ДОБРЕ = ДА ИЗГЛЕЖДАШ ДОБРЕ
Факт е, че голяма част от бръчките по лицето са мимически. Хоризонталните бръчки по челото, "гневната бръчка" между веждите, линиите тип "баркод" при пушачи - всички те са следствие от ежедневните мимики и движения, които правим с лицето си. А опитвали ли сте се да се засмеете и да сбръчкате вежди едновременно? Почти невъзможно е. :)ОСТАРЯВАНЕТО Е ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС
Стареенето е естествен и индивидуален процес. Именно поради тази причина не ми допада разделянето на козметичните серии на 25+, 35+ и 45+. Кога ще се проявят признаците на стареене зависи от начина ни на живот и ежедневните ни навици, както и какви грижи полагаме не само за кожата, но и за целия организъм.

ДИЕТА ЗА МЛАДОСТ
В момента алкалната диета е основен акцент на редица естетични форуми. Наравно с представянето на новостите в естетичната дерматология се коментира и с какъв хранителен режим може да се стимулира производството на колаген в организма.

Условно храните се разделят на киселинни - месо, кафе, бързи въглехидрати, соя, мляко, и на алкални - зеленчуци, плодове (без сушени), зърнени култури, риба, зелен чай. Идеята е не да се лишаваме от определена група храни, а да се стремим към съотношение 70/30 в полза на алкалните. Т.е. ако консумираме "силно киселинна" храна като месо, е добре ястието да бъде гарнирано със свежа салата.

От физиологична гледна точна организмът разполага със сложно устроени интимни механизми за поддържане на киселинно-алкално равновесие и една пържола не е пирон в ковчега. Логично е обаче, че когато не прекаляваме с бисквитките и кафето, а вместо това избираме пресни зеленчуци, нетлъсти меса и приемаме достатъчно вода, ще се чувстваме по-тонизирани и свежи.

КОМПЛЕКСЕН ПОДХОД
Привърженик съм на комплексния, холистичен подход към стареенето. Т.е. да имаме позитивна нагласа към възрастта - част от философията на един от любимите ми брандове Esthederm. Ейдж мениджмънтът се основава на стимулирането на естествените клетъчни ресурси на кожата и разглежда нейната физиология и механизми за адаптиране към околната среда.


В интернет пространството и лайфстайл изданията циркулират прекалено много статии тип "10 неща, които трябва да спреш да правиш след 30" или "какви грижи да полагаме за кожата си след възрастта Х". Според мен здравето и красотата нямат време и място. Т.е. ако залагаме на качествена храна и достатъчно сън, движим се достатъчно и се стараем да се зареждаме с достатъчно позитивни емоции, ще бъдем в хармония със себе си и ще се чувстваме добре, независимо от възрастта.

*Продуктът е предоставен за тестване от Esthederm. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар