ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ГРИМ

С наближаването на абитуриентските балове и сезона на сватбите смятам, че ще е от полза да отговоря публично на някои често задавани от клиентите въпроси. Ако и на вас ви предстои специално събитие или ако никога не сте били при професионален гримьор, е съвсем нормално да имате подобни запитвания. Освен това всеки гримьор има своя собствена политика на работа, така че е добре предварително да се осведомите за всички подробности около грима.

Модел: Нели | Фотограф: Димитър Дардов | Грим: Бояна Петрушевска


КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ГРИМ?
Средната продължителност на професионалният грим е между 40 минути и един час. Има технологично време за нанасяне на различните продукти и изпълнението на определени техники - добро преливане на сенките, поставяне на фон дьо тен, пудра, руж, моделиране на 3D вежди и така нататък.

Ако визията включва елементи на фейс арт, времето за изпълнение може да бъде и повече.

КОЛКО ВРЕМЕ ИЗДЪРЖА ГРИМЪТ?
Изпълнен и поддържан правилно, гримът трябва да издържи до момента на премахването му, иначе казано поне 12 и повече часа. От съществено значение е типът кожа - при смесена и мазна кожа гримът се нуждае от ретуш по-често, докато върху суха кожа е най-издръжлив.

Поради тази причина в края на всеки грим предоставям на клиентките си матиращи листчета, с които да попиват излишния себум от лицето. Погрешно е напластяването на пудра върху вече омазнен участък - по този начин може да бъде развален и най-красиво направеният грим.

За издръжливостта на грима са от значение и вашите навици. Ако пипате често лицето си с ръка, долепяте телефона до него или "ядете" червилото, няма как да сте с перфектен грим до края на вечерта.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ГРИМЪТ - ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ПРИЧЕСКАТА?
Най-добре е гримът да бъде направен след прическата, особено ако косата трябва да се измие. Ако няма миене на косата, може гримът да се направи и преди прическата, с уговорката фризьорът да внимава за попадането на стилизанти върху вече завършения грим. Ако той бъде "запечатан" по погрешка с лак за коса, гримьорът няма как да носи отговорност за крайния резултат. За случаите, когато гримът вече е направен и прическата трябва да се фиксира със стилизант, е редно фризьорът да разполага с маска за покриване на лицето или друг подходящ аксесоар.

МОЖЕ ЛИ ГРИМЬОРЪТ ДА МЕ ПОСЕТИ НА МЯСТО?
Моето мнение по този въпрос е, че е най-удобно и за гримьора, и за клиента гримът да се направи в студиото или салона за красота. Студиото за грим е оборудвано със специално осветление и професионален гримьорски стол, освен това гримьорът ще разполага с целия си арсенал от четки и продукти.

Ако се налага гримьорът да посети клиент от друг град, е редно да му бъдат осигурени всички необходими условия за работа - добре осветено помещение и достатъчно висок стол. Редно е и клиентът да поеме разходите за пътуването.

Винаги казвам, че когато клиентът е при мен в студиото, това е неговото време за релакс, особено когато предстои специален повод. Разбира се, фотографът и видеооператорът са винаги добре дошли за заснемане подготовката за събитието, но всичко минава по-бързо, лесно и забавно без наплива от роднини и гости.

КОГА ТРЯБВА ДА СИ ЗАПАЗЯ ЧАС ЗА СПЕЦИАЛЕН ПОВОД?
Ако става въпрос за абитуриентски бал, сватба, абсолвентски бал, дипломиране - възможно най-рано, още при уточняването на датата. Всяка година има определени дати за сватби, когато напливът е най-голям, например 18.08.18 г. Колкото повече отлагате, толкова шансът да останете без гримьор, фризьор и фотограф е най-голям.

В момента продължавам да получавам запитвания дали има свободни часове за абитуриентските балове, като съответно всички часове са запълнени. Записванията за тазгодишните балове при мен започнаха от август месец миналата година, а при някои колеги - и по-рано.

ТРЯБВА ЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА КАПАРИРАМ ЧАСА СИ?
Лично аз не държа на капаро - щом сте записани, часът се пази. Организирам единствено консултации и затвърждаване на часа с капаро за абитуриентските балове, тъй като напливът е огромен.

НА ПО-ВИСОКА ЦЕНА ЛИ Е ГРИМЪТ ЗА СПЕЦИАЛЕН ПОВОД?
Гримът при мен е с фиксирана цена, независимо от повода. Единствено изкуствените мигли са на различни цени, в зависимост от модела. Все пак имайте предвид, че всеки гримьор определя сам ценовата си политика.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРАВИ ПРОБЕН ГРИМ И НА КАКВА ЦЕНА Е ТОЙ?
Ако досега не сте се виждали с професионален грим или се колебаете между две визии, е препоръчително, но не и задължително. Ако поводът е сватба, обикновено пробният грим се съчетава с пробната прическа, за да се добие представа за цялостния завършен вид.

Относно цената на пробния грим - тя е същата като на същинския. Все пак целта е и да тествате издръжливостта му, а не да бъде изтрит преди излизане от студиото.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЛИ СА ИЗКУСТВЕНИТЕ МИГЛИ?
Изкуствените мигли не са задължителни, но придават завършеност на грима. Дори и най-деликатният и нежен модел променя излъчването. Предлагат се най-различни изкуствени мигли, така че се консултирайте с вашия гримьор с какви модели разполага той.

Относно перманентните мигли - твърдо против тях съм. Правя компромис единствено за няколко мои редовни клиентки, които ходят на поддръжка на всеки 2 седмици и никога не са пристигали при мен с оскубани и раздърпани мигли. За всички останали няма как да се ангажирам с крайния резултат от грима, ако клиентката желае нежен грим, а има "лястовици" на очите или пък снопчетата са криво залепени. Когато отидете в студиото за грим с определена представа за грима, оставете на гримьора да прецени как да бъде изпълнен той - в това число и изборът на модела изкуствени мигли.

Надявам се, че статията ви е била полезна! Ако не съм била достатъчно изчерпателна или имате още въпроси - с радост ще ви отговоря!
Няма коментари:

Публикуване на коментар