ПРОФЕСИЯ ГРИМЬОР - ХИГИЕНА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Здравейте! В днешния пост ще засегна темата за това как да поддържаме отлична хигиена по време на грима и как да почистваме инструментите за работа - четки и гъбички.
Първото и най-съществено нещо, което трябва да запомним е, че всички продукти и четки при работа влизат в контакт с кожата. Кожата не е стерилна среда - тя има своя естествена микрофлора и обитаващите я бактерии обикновено не причиняват вреда. След измиване на ръцете или почистване на лицето се отстранява повърхностният слой бактерии. Жизненият им цикъл е от порядъка на 20-30 минути и бактериите търпят непрекъснато делене.При изпълнението на един грим бактериите преминават по веригата кожа-четка-продукт. Поради тази причина четките за грим се почистват след всеки клиент с дезинфектант, а след прикючване на работния ден се измиват основно с почистващ гел за четки. Бактериите обичат влагата и топлината, затова много по-често засягат кремообразни продукти и такива с гел-консистенция, отколкото прахообразни формули. Бюти блендерите и гъбите са отлична среда за развитието на микроорганизми, затова те трябва да се почистват със специални препарати или да се използват еднократни консумативи.

Как да поддържаме отлична хигиена на работното място?
Спазването на хигиенните норми зависи изцяло от гримьора. Непосредствено преди започването на грима ръцете се измиват с топла вода и сапун, а след това се дезинфекцират с антибактериален гел. Върху гримьорната винаги поставям чиста хартиена салфетка, на която се оставят използваните четки по време на работа, за да не се връщат обратно при чистите.

След това лицето на клиента задължително се почиства с мицеларна вода и се нанася козметичен лосион или тоник, независимо дали клиентът е без грим или продукти върху кожата. Въздухът навън е замърсен, а и няма как да знаете дали лицето не е пипано с мръсни ръце.

По време на работа ползвайте смесител за отделяне на необходимото количество продукти за работа - база за сенки, хидратант или крем, фон дьо тен, червило и очна линия - ако консистенцията им позволява. Не поставяйте фон дьо тена върху ръката си, откъдето да загребвате с четката - освен че ще се изцапате, изглежда непрофесионално.

Някои гримьори използват латексови или нитрилни ръкавици по време на работа, но допирът до лицето с тях не е особено приятен, ако например клепачът трябва леко да се повдигне. Друг метод ръката да не се допира директно до лицето при гримиране, е поставянето на апликатор за прахообразна пудра на кутрето. При клиенти с акнеична кожа е препоръчителна работа с еднократни гъби. При спиралата за съжаление трябва да се лишим от ефекта на четката, предоставена от производителя и да се използват еднократни апликатори при нанасяне. 

Моливи за устни и за очи се подострят след всеки клиент, както и ако са стояли продължително време, без да се ползват. Червила и сенки в палитри се забърсват/изчеткват периодично. Някои специалисти препоръчват и дезинфекция със 70% разтвор на етилов алкохол под формата на спрей (приложимо само за компактни и кремообразни продукти).
Не позволявайте на клиентите да бъркат с пръсти в продуктите, за да ги тестват, нито пък да нанасят сами червило директно от гилзата, независимо колко сте близки.

Ако има видима промяна в цвета, мириса или външния вид на продукта, дори и да не е изминал срокът на годност, значи е време той да отлети в кошчето за боклук. Не се притеснявайте да изхвърляте негодните за работа продукти - по-добре да се разделите с 30 лв. за нова спирала, отколкото с добрата си репутация. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар