ЗАЩО ГРИМЬОРИТЕ СА ПРОСТОВАТИ?

Неведнъж в практиката си съм се сблъсквала със социалната стигма, която тежи над колегите от бюти индустрията - че сме глупави, необразовани или буквално прости. Едва ли не гримьорството, фризьорството и останалите професии от сферата са "леки" и не толкова престижни колкото тази на правистите или медиците. 
Модел: Яна
Фотограф: Стойо Петков

Излиза, че професиите, за които се учи 5 години, са по-елитни от занаята, който можеш да усвоиш сам и да надграждаш с курсове за повишаване на квалификацията. В нечии представи може и да е така, но не виждам каква е логиката човек, който се занимава с грим или фризьорство, да бъде по-ниско в "йерархията" и как по някакъв начин работата ти определя ценностната ти система и грамотност? 
Тъй като съм работила на всевъзможни длъжности (тук отварям една скоба - от всяка една от работите ми аз съм извличала някакъв позитив или съм придобивала ценно умение), смея да твърдя, че абсолютно всеки един човек може да бъде неграмотен или простак, независимо от позицията, която заема. 

Ще дам пример със себе си - когато даден човек се държи с мен пренебрежително, само защото съм гримьор, изобщо не си правя труда да му обяснявам, че:
1. по образование съм магистър-фармацевт;
2. говоря три чужди езика;
3. реално имам две професии - занимавам се както с грим, така и с реклама;
4. и на двете неща от точка 3 съм се учила съвсем сама.

Защото първото впечатление е от изключително значение и фактът, че се държиш надменно с "обслужващия персонал", изобщо не говори добре за теб. Сега ще дам пример с друга колежка от София - освен един от успешните гримьори в България, тя е и съосновател на супер известна стартъп компания и движи рекламата й в социалните медии. Мисля, че това е показателно за IQ-то й.

Нито гримът, нито рекламата са ми хоби, защото все пак с тях си изкарвам прехраната и са взаимосвързани. Не считам и за нужно да развявам CV-то си пред всеки, който ще сметне професията ми за неелитна. Но когато някоя леля с богат мъж и бедно възпитание се държи неуважително с продавач-консултантката, сервитьора, фризьора и прочие, мога само да се сетя за тази фраза: 
"Не от прогледналия физически слепец се отвръща българинът, а от слепеца - простак, издигнат от нищожество, от тинята, благодарение на случайни обстоятелства, достигнал, без разбор на средствата, до висота, която той омърсява със своето присъствие..."

5 коментара:

 1. Безкрайно добре разбирам за какво говориш и как понякога, колкото и да не обръщаш внимание на тези неща, те те натъжават и обиждат. И аз съм в сферата на "обслужващия персонал", само че в друго направление и знам колко грешно се оценяват тези професии и как понякога едва ли не се налага да се оправдаваш, че не защото си идиот работиш определено нещо, а защото ти харесва.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В крайна сметка няма никакво значение кой си и какво си постигнал, ако не си се научил да се държиш с уважение към хората.

   Изтриване
 2. Кратко, стегнато, точно и ясно! Жалко, че хората които описваш не биха го проумели, което не пречи да го чуват. Току виж някой ден разберат, че човек не е е само диплома, банкова сметка и „престиж”.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти! За мен е по-важно всеки да намери за себе си баланса между самочувствието и скромността. Когато имаме вътрешна хармония, не се стига до избиване на комплекси.

   Изтриване
 3. Уникална статия! Жалко,че хората нямат никакво уважение спрямо един другиго !

  ОтговорИзтриване