МОЯТ ЕЖЕДНЕВЕН ГРИМ

 Бях ви обещала, че ще споделя с вас как правя ежедневния си грим. По дефиниция той включва деликатно подчертани очи - с неутрални цветове сенки и нежен молив/очна линия, оформени вежди, контурирано лице и устни в леки, свежи нюанси. Естествено, ако чертите го изискват, веждите или контурът може да са леко засилени, за да изглежда гримът по-завършен, но в него не бива да има нищо прекалено.  Първо  започвам с нанасянето на основа за сенки върху клепачите - Eyeshadow Keeper на Inglot. С нея цветовете буквално залепват върху клепача и осигурява издръжливостта им през целия ден. Почитател съм на матовите тонове и при дневния, и при вечерния грим, като блестящи частици си позволявам единствено при светлите сенки. След нанасянето на сенките почиствам падналите частици под очите и нанасям очна линия. Спиралата оставям за най-накрая, след като съм нанесла пудра върху основата. Същото важи и за безцветната спирала върху веждите - освен  че подрежда косъмчетата им, отстранява попадналата пудра върху тях.
 Очната линия задължително трябва да е водоустойчива - аз използвам гел очна линия на Inglot в комбинация с Duraline. Разресвам миглите с чисто гребенче, за да не се спластят от евентуално попаднала очна линия върху тях. След това преминаваме към основата - тук ще са ни необходими малко теоретични познания, тъй като са направата й използвам комбинация от техники.

 Ще си поговорим малко по-подробно за контурирането, което е неизменна част от дневния и вечерния грим. На какво се базира контурирането на лицето като теория? Отговорът е много прост - всичко е игра на светлосенки. Както и преди съм писала в блога, тъмните цветове смаляват визуално и имат "лифтинг" ефект, а светлите тонове уголемяват визуално и придават обем. 


 Има обаче още много тънкости, с които трябва да се съобразим. Противно на всеобщата заблуда, че контурът се прави с бронзираща пудра, трябва да имате предвид, че за направата му се използват единствено матови цветове! Блясък може да се позволи единствено под формата на хайлайтър на върха на скулите. Ако типа кожа позволява, деликатно озаряваща пудра може да се нанесе съвсем леко по челото, нослето и над устните. Целта на озаряването е да се оформи т.нар. светъл триъгълник в центъра на лицето. Гореспоменатото бронзиране се подчинява на абсолютно противоположни правила в сравнение с контурирането!

 Вече отдавна не е популярно контурирането в стил Ким Кардашиян и Ники Минаж. Повечето жени се заблуждават от картинките, показващи как са нанесени контрастни тъмни и светли нюанси фон дьо тен и коректор върху лицето, които след преливката се превръщат в перфектната основа. За да се получи този краен резултат се изисква перфектно преливане на цветовете и много точна преценка къде кой нюанс да се нанесе. За обикновения потребител това е леко объркващо, тъй като подготовката за контура изглежда по-скоро като туземска маска, отколкото като бюти техника, на което с клиентките ми искрено се забавляваме. Затова за ежедневието бих препоръчала по-лесен вариант - контуриране "слой върху слой"

 Аз си измислих този "термин", тъй като ако сте виждали някои от по-старите постове, при него тъмният фон дьо тен е нанесен върху цялото лице, а светлият нюанс - на местата, които трябва да бъдат озарени. Лично за мен е по-удобен като техника, тъй като няма съхнене и попиване на продуктите, докато бъдат нанесени, съответно и преливането им е по-лесно. Много по-лесно е да се прецени на кои места трябва да се нанесат светлите нюанси - като не прекалявате с количеството разбира се. Освен това колкото повече преливате, толкова по-естествен резултат се получава. Недостатъкът на този метод е, че се изразходва малко по-голямо количество продукт. Предимствата - получава се плътна основа без "прозиращи участъци", няма резки контури и линии, които иначе са абсолютно недопустими при ежедневен грим. 
 Следващата схема бях изготвила за обученията, които провеждахме в студиото на Inglot - на нея е изобразено как трябва да се прави контурирането според формата на лицето. От близо година строубингът измести контурирането като най-популярна грим-техника - при него фокусът пада предимно върху озаряването. За да не изглеждате бледи като призрак, ако сте с порцеланова кожа заложете на хайлайтер в цвят шампанско, а ако кожата ви е с розовеещ подтон - на продукт с бледо розови озаряващи частици. При строубинга хайлайтерът се нанася на местата, които естествено се озаряват от светлината - същия светъл триъгълник, който споменахме по-горе - средата на челото, надолу по арката на носа, върха на скулите, областта над горната устна и в центъра на брадичката. Ако кожата ви е от смесен тип като моята, за да не заблестите като коледна елха, нека всички останали продукти да са със силен матов финиш и наблегнете на озаряването на върха на скулите. За да не лъсват челото и нослето, използвайте светла матираща пудра в тези области и контролирайте омазняването с матиращи листчета.
Edit: тъй като в България се движим леко назад от световните тенденции, държа да отбележа, че строубингът е трендът на 2015-та, а за настоящата година е актуален така нареченият non-touring или невидим контур. През 2017-та пък ще се набляга на естествена и свежа основа върху лицето с деликатно озарени черти.
 Контуриращата пудра също е от съществено значение - аз използвам HD Sculpting Powder на Inglot, която съдържа HD пигменти, супер наситена е като цвят и се ползва минимално количество продукт. С нея правя още по-контрастни тъмните нюанси от контура, най-вече в областта на скулите и долната челюст. В заключение - целта на контуринга е формата на лицето да се доближи максимално до перфектният овал. Резултатът - чертите на лицето са изваяни, несъвършенствата са прикрити. По-силния контур запазете за грима при вечерни поводи, а през деня смело нанасяйте хайлайтер с техниката стоубинг.


Последователността при нанасянето на продуктите за основата на лицето е:
1. Дневен крем - моят е Lierac Magnificence Day&Night Melt-in Cream-gel с оризова пудра за смесена кожа;
2. Тъмен нюанс фон дьо тен - Inglot YSM Cream Foundation 48;
3. Светъл нюанс фон дьо тен - Inglot YSM Cream Foundation 39 + Inglot HD Perfect Cover Up Foundation 71;
4. Матираща пудра Inglot Mattifying Pressed Powder 3S - 304;
5. Скулптурираща пудра Inglot HD Sculpting Powder - 509;
6. Хайлайтър - Enhancer Powder от Ultraflesh Shinebox.

 Относно оформянето на веждите - изписани са безброй неща по тази тема. Минали сме през подчертаването им със сенки, молив и след това отсичане с коректори и прочее. Сега всички тези техники са излишни, тъй като съществуват геловете за вежди. С тях се работи изключително лесно - горната арка се очертава и след това гелът се разнася и по останалата част от веждата с къси движения настрани и нагоре.


 Продуктът отново е на Inglot - AMC Brow Liner Gel от новата им серия, която е изключително богата на нюанси. Гелът е водоустойчив и супер издръжлив, в същото време и лесен за работа и нанасяне. Препоръчвам с две ръце! За съжаление вече е употребяван върху десетки вежди и не е в приличен вид за снимки, но така или иначе ще се сдобия с нови нюанси, непременно ще ги снимам.
 Почти готови сме! Остава да нанесем червило и спирала, а по желание може и нежни изкуствени мигли - лично аз съм почитател на миглите "половинки", които се поставят единствено в края на клепача, придавайки много естествен завършек на грима.


 Още тънкости в гримирането можете да откриете в постовете Професионални съвети "от кухнята" - част 1, 2 и 3.

Няма коментари:

Публикуване на коментар