Професионални съвети от кухнята: дълготраен грим в жегите и не само - част 2

Ако случайно сте пропуснали предния пост - линк към част 1.

ЛИЦЕ

 Типът кожа е един от най-важните фактори, с които трябва да се съобразите при подбора на подходящи продукти за грима. Една изключително суха кожа например изисква база за лице, която да запечатва влагата в нея, в противен случай кожата ще е опъната и клиентът ще изпитва дискомфорт. Друг пример - досега не съм открила на козметичния пазар база, която да се справя успешно с лъщенето. Има такива, които матират кожата на момента, но нямат свойството да намалят количеството на отделения себум. Затова при мазна кожа често пропускам нанасянето на база в Т-зоната, а ако кожата е смесена и по лицето присъстват и сухи участъци - нанасям база само върху тях. Друг вариант е, ако клиентът разполага с ежедневен крем, който е подходящ и като база преди грима (не омазнява допълнително лицето и не се "лющи" при нанасянето на последващите продукти), да използвате от него. Тук всичко опира до комуникация с клиента, така че не пропускайте да обсъдите тези подробности с него.

Модел: Силви
Фотограф: Д. Даков
Грим: Bóyana
 Изборът на фон дьо тен и коректор отново става според типа кожа. Във фон дьо тените за суха кожа често има включена база, коректорите отново са разработени да запечатват влагата в кожата. Може би притежателките на смесена кожа сме най-затруднени, особено в летните месеци, тъй като елиминирането на досадното лъщене е истинска борба. Тук съставът на продуктите не трябва да съдържа масла, във формулата може да бъде включен талк или други матиращи съставки. 
 Фон дьо тените се характеризират и като transfer-resistant - това зависи единствено от състава на продукта. Важното е формулата му да е такава, че той да не се смесва с потта или отделения себум. 


 За да издържи максимално основата на лицето, е необходимо да фиксирате крайния резултат с пудра. Съществуват най-различни разновидности - заглаждащи, коригиращи нюанса - за сивееща, розовееща или зачервяваща се кожа, контуриращи, фиксиращи или силно матиращи. За да не се изгубите в морето от продукти, нека разгледаме накратко всеки един вид според неговите свойства:

- трансперантни или прозрачни пудри - нямат цвят или притежават съвсем деликатен нюанс. Според свойствата си могат да бъдат заглаждащи, фиксиращи или силно матиращи. Първият вид съдържат копринени екстракти и правят кожата да изглежда по-гладка визуално и на допир. Подходящи са за кожа с неравности и несъвършенства, особено ако желаете да нанасяте силно пигментирани прахообразни продукти - за контур например. 
 Фиксиращите или сетинг пудри са разработени специално за завършек на грима, за да издържи основата максимално. Силно матиращите пудри са предназначени за омазняваща се кожа. Използват се в пестеливо количество, тъй като според състава е възможно да пресушат кожата или пък да изглеждат като брашно върху нея.  

- коригиращи оттенъците - зелени, лилави и розовеещи пудри. Зеления цвят коригира червенините, лилавото е предназначено за кожа с жълт оттенък, а розовото - за освежаване на посивял тен. Всички тези двойки цветове са разположени в два противоположни края на спектъра и при комбинирането им се неутрализират взаимно. Това означава, че трябва да се прилагат локално върху зоната, която има нужда от корекция.

- контуриращи пудри - в натурални, естествени тонове, за подчертаване и моделиране чертите на лицето. Самата техника на контуриране изисква отделен пост, но накратко - тъмните тонове смаляват, а светлите - добавят обем. Контурирането няма нищо общо с бронзирането! В изброените до момента случаи разглеждаме само матови пудри според техните свойства, без хайлайтери и бронзанти. 

- стандартните пудри - независимо дали са компактни или прахообразни - са разработени в натурални нюанси, максимално близки до тена на кожата. Притежават обикновените свойства на една пудра - придават лек нюанс, фиксират грима и матират лицето.

 Необходимо е пудрата да изглежда като фин воал върху лицето, затова се нанася с голяма пухкава четка. Много жени очакват от една пудра покривността на фон дьо тен. Това няма как да се случи! По-добре да използвате повече по вид продукти, но в пестеливо количество и по предназначение, отколкото да трупате върху кожата си пластове от продукт, който е разработен за съвсем друга цел. 

 Когато е необходима корекция на грима, в никакъв случай не се напластява пудра върху омазнен участък. За целта първо излишния себум се попива с матиращо листче, като на пазара отново се предлагат най-различни видове - има такива от оризова хартия, с пудра или без и т.н. Използвала съм единствено матиращите листчета на Inglot, които не съдържат пудра и в същото време попиват единствето излишния себум, без да дехидратират кожата.

 Много гримьори използват фиксиращи спрейове като финиш на грима. Без да задълбавам в подробности, ако кожата ви е чувствителна, избягвайте спрейовете с парфюмни аромати, парабени и агресивни съставки. Най-безобидният вариант за всички видове кожа е термалната вода, която особено в жегите действа супер освежаващо.

 Като заключение можем да обобщим: за една максимално издръжлива основа на лицето е необходимо то да е добре ексфолирано и почистено с подходящ продукт (мицеларна вода според типа кожа), да се използват подходящи ФДТ, коректор и пудра, нанесени със съответните четки, а корекциите да се извършват адекватно и по необходимост.


Няма коментари:

Публикуване на коментар