Професионални съвети от кухнята: дълготраен грим в жегите и не само - част 1

 Както повечето от вас знаят, зад гърба си имам близо две години професионален опит като гримьор. Затова реших да споделя с вас - начинаещи колеги или пък просто любители на грима, някои тънкости "от кухнята", с които съм се сблъскала лично и които няма да чуете на курсовете за грим.
Модел: Christin
Фотограф: Стоян Пенов
Грим и визия: Bóyana
Прическа: Николай Николов - студио за красота Addicted
 Много пъти клиентите са ми задавали въпроса "Колко време ще издържи гримът ми?". Отговорът на този въпрос е толкова индивидуален, че не може да се синтезира в едно изречение, но казано въможно най-кратко - зависи от типа кожа и как освежавате грима си периодично

 Останала съм с впечатлението, че много малко гримьори обръщат внимание на това колко време ще се задържи работата им върху лицата на клиентите. Може би отчасти това се дължи на факта, че голяма част от тези хора се гримират абсолютно всеки божи ден и дребни корекции по собствения им грим са просто част от ежедневието им. В същото време нямат навика да разсъждават като клиент и пропускат факта, че не всяка жена си прави подобен грим - съответно не е свикнала да тушира лъскавината, без да развали основата си и т.н. В случая най-критичните зони са очи, Т-зона и устни.

 За един максимално дълготраен грим имат значение доста фактори, като ще се постарая да обхвана достатъчно подробно всеки един от тях. В началото на всеки грим, след въпроса "Как желаете да Ви гримирам?", следва "Какъв тип е кожата Ви?". Това е един от определящите фактори, според които ще подберете необходимите продукти за работа. 

ОЧИ

 Базата за очи е от огромно значение за издръжливостта на сенките, тъй като на пазара се предлагат всякакви видове праймъри, кийпъри и т.н. Кожата на клепачите е изключително деликатна и също може да бъде суха и чувствителна или пък другата крайност - изключително омазняваща се. Имала съм случаи на клепачи с пигментация и повишена чувствителност, на които е трябвало да правя тежък сценичен грим. Това например изисква използването на плътна база, която да прикрие пигментацията и в същото време да бъде немазна и достатъчно устойчива.

 При суха кожа на клепачите или при избор на неподходяща база може да се появят неравности при нанасянето на сенките, допълнително пресушаване, зачервявания и т.н. Другата крайност е при мазната кожа, когато сенките се събират в гънките на клепача, очната линия/молив се размазва и т.н. Затова най-важното е да тествате различни бази, да комуникирате с клиента, а ако още в началото на грима виждате, че съответния продукт не е подходящ - да коригирате грешката навреме.

 В момента използвам новата Eyeshadow Keeper (10ml) на Inglot, а преди това работех с минералната база на Artdeco (7ml). И двете са добри, въпреки почти двойната разлика в цената. Кийпъра вади доста по-ярки цветове, но изисква доста добра техника на преливане на сенките.

Арабски грим | MUA: Bóyana
 В работата си много рядко използвам молив за очи, тъй като съм почитател на очната линия. Ако все пак клиентът държи на по-лек грим с деликатно опушен молив по линията на миглите, задължително го фиксирам със съответния цвят сенки. Тук може би е редно да уточня, че докато бях част от екипа на Inglot, съм работила на 98% само с техни продукти, затова когато давам конкретен пример, често ще се сблъсквате с името на марката. Спокойно можете да използвате техниките, които описвам и с продукти на други марки.

 За да бъде максимално издръжлива една очна линия, използвам трансформър - Duraline (отново Inglot), безцветна течност - полимер, която я прави водоустойчива. Използвам гел-очна и във водната линия, тъй като фиксирането на молив със сенки в тази област може да бъде не особено приятно за клиента и не гарантира такава дълготрайност. Обикновето при работа използвам компактни сенки, но ако се налага да прикрепям брокати или прахообразни сенки с по-едри частици, особено по долния клепач - отново използвам трансформъра, за да "втечня" сенките.

 Ако все пак след няколко часа очната линия леко се размаже, гримът се коригира леко с клечка за уши. Според случая може да се нанесе съответния цвят сенки или коректор в зоната под очите. При разлепени изкуствени мигли съществуват два варианта - да ги залепите наново или да ги отстраните, като запълните "дупките" със съответния цвят очна линия или молив. 

 Умишлено започнах поредицата с тънкостите при грима на очите, тъй като първо гримирам тях и след това правя основата на лицето. След това лесно се почистват падналите сенки, няма риск от зацапване на основата и се пестят средства. В следващата част ще споделя опитът ми при създаването на дълготрайна основа на лицето при различните типове кожа. 

4 коментара: