НАПРАВИ СИ САМ - КЛЪЧ Hermès Харесват ли ви чантите на Hermès? А как ви се струва идеята още днес да се сдобиете с една от тях? На сайта на бранда има цял раздел с вдъхновяващи кратки клипчета, както и шаблони на един от знаменитите модели на марката, с които можете собственоръчно да си направите чанта-плик. Днес случайно попаднах на тях и ги използвах, за да трансформирам една обикновена чанта, която иначе не нося. Умишлено използвах по-стара и грозна чанта, за която няма да ми е жал, а и за първи опит реших да не бързам да купувам кожа или плат. Пълната промяна отне 2h, а ето и стъпките в детайли:1. Избраната чанта е от много тънък материал, който позволява както шиене, така и лепене. Аз се спрях на втория вариант, тъй като исках да се уверя, че ще успея да реализирам идеята, а и нямах търпение да видя крайния резултат.
2. Отделяме по шевовете подплатата от чантата.
3. Дръжките се махат внимателно по шева, за да използваме възможно най-голяма част от плата.
4. Налагаме шаблона, като аз исках да направя плика малко по-голям. За целта уголемих основното парче и двете странични части, запазвайки пропорциите на модела. Триъгълничетата трябва да са високи колкото лицевата страна. На схемата това се вижда най-добре - там има указания на кои места трябва да режем, прегъваме или лепим.
5. Изрязваме очертаните части, като тук направих малка промяна - направих лентата за закопчалката двойна, за да изглежда по-масивно.
6. Реших да направя и подгъв на голямото парче, а за целта използвах обикновено универсално лепило. С него съединих и останалите части.
7. Прегъваме триъгълничетата на две и поставяме лепилото върху лицевата част на плата. Така когато се обърнат навътре в плика, ще се получи хубав подгъв.
8. При самото сглобяване на катарамата първо залепих дългите части под фората на пръстен, а след това пъхнах под тях по-късите, предварително намазани с лепило.
9. Поставяме закопчалката на обозначеното място. 
10. Готова е - първата ми "направи-си-сам" чанта! 

 Другата половина от старата чанта може да се използва, за да се направи тънък колан с ресни накрая или за друг подходящ аксесоар. Реализацията не беше никак трудна, което означава само едно - скоро ще имам този модел поне в още няколко разновидности. Смятам, че ще се получи страхотно, ако е от гладка кожа в някой от актуалните за сезона цветове, а като акцент бих добавила и любимия ми змийски принт. А на вас допада ли ви идеята?

6 коментара:

 1. Чантата се е станала страхотна!!! :D Мерси за идеите! :))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз благодаря, радвам се, че ти харесва. Сподели резултата, ако и ти правиш DIY неща. :)

   Изтриване
 2. Много добра идея! Чантата е чудесна :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря! Не съм избрала най-подходящия материал за нея, но това беше пробен вариант, надявам се скоро да мога да я направя от гладка кожа и с интересен акцент. :)

   Изтриване
 3. Гледайки тази ръчна чанта, за вечерно излизане никога не бих се досетила, че сами сте я направили и то с такива материали.Изглежда наистина невероятно и се радвам, че ни пишете и показвате тези модели. Имаме толкова излишни неща, които изхвърляме, а вместо това от нещо старо можем да направим ново,което да е ценно и без пари.Ще се радвам ако ни изненадате и с други ваши творения.В тази чанта се събира точно телефона и портфейла- идеално.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че проектът Ви е харесал! За съжаление вече не пиша толкова активно, но ако ми хрумне някоя готина идея - ще се постарая да я споделя!

   Изтриване