МОЯТ КОЗМЕТИЧЕН ДЕТОКС

Може би се чудите каква е тази сергия, която съм снимала. 😆 Бързам да разясня - вчера се зачудих кои са основните ми спънки във водене...


Може би се чудите каква е тази сергия, която съм снимала. 😆 Бързам да разясня - вчера се зачудих кои са основните ми спънки във воденето на блога. Има толкова много продукти, от които съм останала със страхотни впечатления, но не съм снимала предварително и до момента, в който трябва да пиша публикация за тях, видът им изобщо не е подходящ за снимки. За да избегна този проблем, си наложих да пазя празни опаковки, картонени кутийки и да складирам неотворени продукти, за да мога да ги снимам преди публикацията. Само че продуктите свършват, сроковете на годност наближават, а аз съм твърде заета с нещо друго, за да мога да пиша. 
Е, вчера вече се ядосах и изкарах от шкафовете всичката козметика, за която бях решила да споделям впечатления. Мисля, че съветите по-долу ще бъдат полезни на всички, които имат прекалено много козметика или забравят за определени продукти.


- СОРТИРАНЕ ПО СРОК НА ГОДНОСТ
Ако трябва ги изкарайте на сергия като мен, без някаква конкретна подредба. Първото и най-важно нещо е проверка на сроковете на годност, особено ако продуктите са престояли в шкафа повече от половин година. Изхвърлете всичко, което е изтекло, без да ви е жал. Вчера например изхвърлих един крем на Eucerin, за който така и не написах статия, а го ползвах доста дълго време, прибрала съм го в шкафа и съм забравила за него. Имах и кутия само с декоративна козметика, която не се събираше в куфара ми и съм складирала продукти, които "евентуално ще ми потрябват за еди-какъв-си-грим". Заминаха си още поне 5 червила на гилза и 8 за палитра, които си бяха с изтекъл срок, но ги пазех за размазване и разни арт изпълнения като фон за снимки, които така и не съм осъществила нито веднъж. Реших, че когато ми трябват такива неща, отивам до Lilly или DM и купувам най-евтиното червило или сенки за размазване, разпиляване, трошене и т.н., вместо да складирам реквизити за всеки случай.  
Та така, след като отделите продуктите и си поплачете за загиналите им събратя, ги сортирайте по срок на годност. Нека тези с най-късия срок са отпред, а тези с най-дълъг - отзад. 

- СОРТИРАНЕ ПО КАТЕГОРИЯ
За да ми е по-лесно, разделих продуктите на КОСА - ЛИЦЕ - ТЯЛО - ГРИМ. Косата е лесна работа - освен ако нямате по-сериозни проблеми като пърхот, повечето продукти проявяват действието си веднага, особено маски, спрейове и серуми, така че тестването е бързо. Лошото е, когато си натрупал 5 крема за лице и се изкушаваш да се намажеш с всичките - в момента имам 2 отворени крема, които редувам, а адски много искам да пробвам новия хроно-активен гел на Galénic. Отвори ли се един продукт, започва да тече срокът му след отваряне, а на някои кремове за лице той е 3 месеца. И при продуктите за лице, и за тяло се изисква постоянство и поне месец тестване, което няма как да стане, ако ползваш 5 продукта едновременно, така че първо ще пиша за отворените продукти и чак когато свършат, ще отварям останалите.


Мен ме улеснява фактът, че имам достатъчно място вкъщи да си разпъна колекцията от продукти, без да правя натурия в спалнята или хола, защото прибрани в кутии по шкафовете тези продукти си заминават, преди да се усетиш. Ако имате поне собствено бюро или козметичен шкаф, можете там да сортирате продуктите, като ги слагате в прозрачни съдове или нещо, в което ще има видимост. 
Избягвам да снимам продуктите предварително, защото докато дойде време да пиша публикацията, може да ми е хрумнала по-добра идея за аранжиране и кадър. Но ако имате прекалено много козметика, можете да снимате поне част от нея с оглед на това да пестите пространство и да изхвърлите картонената опаковка. Козметиката си има партиден номер, по който можете да проследите срока на годност или както е при продуктите на Pierre Fabre - на самото шишенце или туба има залепен втори етикет със срока. Малко е кофти, особено когато продуктите са изпратени от дадена фирма и всички бюти блогъри пускат публикации за едно и също нещо в рамките на два дни. В повечето случаи момичетата бързат да се похвалят с "придобивките" си и пишат за тях седмица, след като са ги получили. Особено нелогично е за мен, когато се прави ревю на декоративна козметика със суочове, без червилото или сенките да са показани на лицето. Това не дава никаква обективна представа за продукта - да, един нюанс може да е много красив на ръката, но каква идея дава това за качествата на продукта? Пример за такъв продукт дадох във вчерашния пост за палитрата Le Smoky на Bourjois. Аз предпочитам да изчакам и да добия повече впечатления, с риск да четете за 10-ти път ревю на дадения продукт два месеца по-късно, но поне ще е затова, че аз съм решила да пиша за него, а не защото PR-ът ми дава зор. 

Накратко, това беше моят козметичен детокс. Голяма част от козметиката си съм подарила на приятелки, тъй като нямам възможност да ползвам всичко, което съм си купила и по-добре да се оползотвори, отколкото да отиде в коша за боклук.

Прочети още

4 коментара

 1. Масово чуждестранните блогъри не правят и снимки с грим, характерно е повече за сръбските блогове в тях даже има твърде много снимки, в английските и американските е често срещано дори да има само 1 снимка, което за мен вече е твърде малко. Аз лично не обичам да качвам снимки на грим върху лицето ми в блога, но пък за това са facebook, instagram и най-вече youtube, където без никакви филтри може да се види как изглежда нещо. Всеки си има различен подход на работа. :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами да, ти правиш видеа, което е още по-добре - най-реално представят продуктите.

   Изтриване
 2. Прекрасна публикация! Относно снимките с грима, аз също не обичам да качвам снимки на това как ми стои определено червило, спирала или друг продукт от декоративната козметика. Причината е една- когато чета постове за грим и видя как даден продукт стои върху лицето на авторката, имам определени очаквания как ще стои на мен, а няма как да стои еднакво на различните лица и често ми се случва да остана разочарована, когато открия разликата. Иначе съм съгласна с теб за многото еднакви публикации, когато излезе нов продукт. Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, права си, тъй като един грим стои по коренно различен начин на всяко лице. Но пък това би било полезно на момичетата, които са от твоя фототип или имате сходни черти. :)

   Изтриване

Flickr Images