РЕВЮ - НЕЖНО ПОЧИСТВАЩО МЛЯКО ОТ Avène

 Преди време получих като подарък в травъл размер демакииращото мляко Нежност на  Avène . Зарадвах се, тъй като предпочитаната от мен б...


 Преди време получих като подарък в травъл размер демакииращото мляко Нежност на Avène. Зарадвах се, тъй като предпочитаната от мен бяла козметика е или натурална, или медицинска и реших, че ще го ползвам с удоволствие. Млякото е предназначено за суха и чувствителна кожа, като почиства деликатно грима и замърсяванията, без да я изсушава допълнително. Съдържа термална вода Avène, чиито полезни качества ви бях представила заедно със слънцезащитната емулсия RÉFLEXE

 Млякото действително премахва грима доста добре, без да дразни очите, оставяйки след себе си много нежен аромат. Почти веднага бях очарована от него, до момента, в който не се сблъсках с нещо, което досега не ми се беше случвало след употреба на козметичен продукт: запушени пори. Отначало не вярвах, че това се дължи на млякото, затова изчаках лицето ми да се възстанови и му дадох втори шанс. Кожата ми отново реагира по същия начин и когато погледнах състава, разбрах каква е причината - наличието на течен парафин:

Състав: AVENE THERMAL SPRING WATER (AVENE AQUA). MINERAL OIL (PARAFFINUM LIQUIDUM). PROPYLENE GLYCOL. PEG-6 STEARATE. PEG-32 STEARATE. BUTYLPARABEN. CARBOMER. FRAGRANCE (PARFUM). PHENOXYETHANOL. PROPYLENE GLYCOL STEARATE SE. SODIUM HYALURONATE. STEARIC ACID. TRIETHANOLAMINE. TRISODIUM EDTA.

Image courtesy of Flickr user Daniel Kulinski
Течният парафин е истински балсам за сухата кожа, като запечатва влагата в нея, но никак не е подходящ за смесения тип. По своята същност млякото представлява емулсия тип масло/вода. Най-общо казано това значи, че фини капчици от течния парафин са разпръснати в термалната вода с помощта на емулгатор - полиетиленгликолите. Няма да засягам присъствието на триетаноламина, понеже е в минимални количества, както и на пропилен гликола - за това, че се получава от нефтопродукти, тъй като е окачествен като безвреден и предизвиква алергии в много редки случаи. Парабенът обаче спокойно може да бъде изваден от състава, тъй като там вече присъства негов по-безвреден заместител - феноксиетанол. 

 Ползвам продуктите на Avène от години и за първи път кожата ми реагира по подобен начин на някоя от съставките, затова си оставам почитател на марката.

Прочети още

3 коментара

 1. Пффф, дори нямаше и да разбера ако ми се случи, защо се е случило. Трябва да се запозная с вредителите, но как да ги запомня, като сигурно са 1000000 и никога не гледам какво съдържат продуктите... :(

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Интересно наистина как може в такава козметика да слагат нещо вредно, след като има безвреден заместител...

   Изтриване
  2. Да се направи нова формула на продукт е скъп и трудоемък процес. Има още 2-3 техни основни продукта за много суха кожа, които са с парафин - той сам по себе си няма никакви подхранващи свойства, но запечатва влагата, а и е от възможно най-евтините суровини. Има огромно приложение във фармацията, но е факт, че запушва порите. Просто употребата му трябва да се ограничава единствено до направата на лекарствени продукти. :)

   Изтриване

Flickr Images